İçerik Yönetim Sistemi Nedir?
CMS yani Content Management System ifadesinin Türkçesi olan İçerik Yönetim Sistemi, kullanıcıların PHP, HTML, CSS gibi özel bir teknik bilgisi olmasa bile bir web sitesindeki içeriği oluşturmalarına, yönetmelerine ve değiştirmelerine yardımcı olan yazılımdır. Daha basit dilde, içerik yönetim sistemi, herhangi bir kod bilgisi olmaksızın bir web sitesini yönetmenize yardımcı olan bir araçtır.
Etkin bir içerik yönetim sistemi kolayca sayfa oluşturmanıza, bu sayfaya metin, görsel, video gibi istediğiniz her türlü içeriği eklemenize, dilediğiniz sayfayı silmenize yardımcı olur. Aynı şekilde oluşturduğunuz site hiyerarşisine göre sayfaları konumlandırmanızı sağlar. Böylece siz satışlarınızı arttırmak, daha çok ziyaretçi almak gibi web siteniz için daha ileri adımlara odaklanabilirsiniz. CMS web sitelerinin ötesinde, diğer yazılım ve uygulamalar için de aynı fonksiyonları sağlar. Örneğin belgelerinizi, satış aktivitelerinizi, müşteri bilgilerinizi, muhasebe hesaplarınızı yönettiğiniz yazılımlar için de içerik yönetim sistemleri kullanırsınız.
İçerik Yönetim Sistemini Ne Oluşturur?
Daha teknik düzeyde, bir içerik yönetim sistemi iki çekirdekli parçadan oluşur:
- İçerik Yönetimi Uygulaması (CMA) - Bu, sitenizde içerik eklemenizi ve yönetmenizi sağlayan kısımdır
- İçerik Teslimat Uygulaması (CDA) - Bu, CMA'da girdiğiniz içeriği alan, doğru şekilde depolayan ve ziyaretçilerinize görünür kılan sahne arkasıdır.
Birlikte, iki sistem web sitenizi kolayca yönetmenizi kolaylaştırır.
İçerik Yönetim Sisteminin Özellikleri Nedir?
Yukarıda de detaylandırıldığı gibi içerik yönetim sistemi (CMS), içeriği yönetmek için kullanılan ve birden fazla katılımcının içerik oluşturmasına, düzenlemesine ve yayınlamasına izin veren bir uygulamadır. Bir CMS'deki içerik tipik olarak bir veritabanında depolanır ve bir web sitesi gibi bir dizi şablona dayalı olarak bir sunum katmanında görüntülenir.
İçerik yönetim sistemlerinin ortak özellikleri aşağıdaki gibidir:
- İçerik oluşturmak: kullanıcıların içeriği kolayca oluşturmasına ve biçimlendirmesine olanak tanır.
- İçerik depolamak: içeriği tek bir yerde tutarlı bir şekilde saklar
- Yetkilendirmek: iş akışları, yazarlar, editörler ve yöneticiler gibi rollere dayalı olarak içeriği yönetmek için izinler tanımlar.
- Yönetmek: Tüm kullanıcıların içeriği yayınlamasını, düzenlemesini sağlar.
Linki tıklayarak web tasarım hizmetini Magna yönetim panelleriyle "Özel Tasarım" olarak almak istediğinizde ne gibi avantajlar sağladığımızı öğrenebilir, Magna Yönetim paneli kullanan yüzlerce müşterimize nasıl fayda sağladığımızı inceleyebilirsiniz.
İçerik Yönetim Sisteminin Faydaları Nelerdir?
Bir CMS'nin en önemli avantajı, iş birliğini kuvvetlendirmesidir. Birden fazla kullanıcı oturum açabilir ve yayınlanacak içeriği katkıda bulunabilir, planlayabilir veya yönetebilir. Arayüz genellikle tarayıcı tabanlı olduğundan, bir içerik yönetim sistemine dilediğiniz kadar kullanıcı dilediği yerden erişilebilir.
Bir CMS'nin ikinci büyük avantajı, programlama dillerini bilmeyen, teknik bilgisi olmayan kişilerin kendi web içeriklerini kolayca oluşturmalarına ve yönetmelerine izin vermesidir. Tipik bir içerik yönetim platformunun sürükle ve bırak düzenleyicileri, kullanıcıların herhangi bir HTML veya CSS (programlama dilleri) bilmelerine gerek kalmadan metin girmelerine ve resim yüklemelerine olanak tanır.
Bir şirket web sitesini yönetmek için bir CMS kullandığında, web sitesinde değişiklik yapmak için yazılımcılara olan ihtiyacını azaltır; yeni web sayfalarının oluşturulmasını ve var olanların yönetilmesini daha hızlı ve kolay hale getirir.
Popüler İçerik Yönetim Sistemleri Nelerdir?
WordPress açık kaynak kodlu bir CMS olarak en popüler ve en yaygın içerik yönetim sistemlerinden biridir. Bunun dışında Drupal, Joomla, Magento, Wix diğer tanınmış içerik yönetim sistemlerindendir. W3Techs'e göre WordPress, içerik yönetim sistemi (CMS) olmayan veya özel kodlanmış bir CMS'e sahip olan web siteleri de dahil olmak üzere İnternet'teki tüm web sitelerinin %43'ünün tercihi. Çünkü yönetimi kolay, Google tarafından sevilen, 10.000’lerce tema içeriği ve 1.000’lerce eklenti sunabilen, düzenli olarak güncellenen oldukça esnek ve işlevsel bir CMS.
Söz gelimi WP bir web siteniz olduğunuzu var sayalım. Üyelik sistemine ihtiyaç duyarsanız kolayca bir eklenti bulabilirsiniz. Pop-up eklemek isterseniz onlarca eklenti mevcut. Sitenizi e-ticaret alt yapısına taşımak isterseniz WordPress web sitenize e-ticaret işlevselliği ekleyen ücretsiz bir WordPress eklentisi WooCommerce’den faydalanabilirsiniz. Neredeyse ihtiyacınız olabilecek her türlü fonksiyon için bir eklenti mevcut. İşte bu yüzden Magna Dijital Pazarlama Ajansı olarak biz de hazır platform isteyen web tasarım müşterilerimize WordPress öneriyoruz. Çünkü tıpkı kendi yönetim panellerimizle verdiğimiz hizmet gibi WordPress temelli hazır tasarımlarımızla da hedef müşterilerinize en iyi kullanıcı deneyimini yaşatabileceğinizi biliyoruz.
İçerik Yönetim Sistemi Kullanarak Ne Tür Web Sitelerini Yönetebilirsiniz?
İçerik yönetim sistemlerinin çoğu günümüzde oldukça esnektir. Kullanıcı dostu bir içerik yönetim sistemiyle aşağıdaki içerik sağlayıcıları kolayca yönetilirsiniz:
- Statik web siteleri
- Bloglar
- E-ticaret siteleri
- Forumlar
- Sosyal ağlar hatta pazaryerleri.
Unutmayın, Magna Dijital Pazarlama olarak, kurulduğumuzdan beri, birçok müşterimizi yüzlerce, hatta binlerce kelimede daha görünür yaptık, web sitelerine aldıkları odaklı trafiği kat kat arttırdık, dijital reklam maliyetlerini düşürerek daha ucuza daha fazla kitleye ulaştırdık. Web Tasarım Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak hemen dijital pazarlama uzmanlarımızla iletişime geçin